Betón je najviac používaným stavebným materiálom na svete, ktorý sa skladá z cementu, kameniva, vody, prísad a prímesí. Hoci kamenivo predstavuje najväčšiu časť betónu z hľadiska objemu, cement je z pohľadu uhlíkovej stopy jeho najdôležitejšou zložkou. Práve 70 % až 80 % CO₂ obsiahnutého v betóne pochádza z cementu.

Ako najväčší výrobca betónu na Slovensku si v Danucem plne uvedomujeme svoju zodpovednosť za ochranu životného prostredia ako trhový líder. Znižovanie CO₂ emisií na meter kubický dodaný na stavbu je naším dlhodobým cieľom.

Danucem je globálnym lídrom

V súlade so stratégiou uhlíkovej neutrality sa skupina CRH (naša materská spoločnosť) zaviazala znížiť svoje emisie. Pri riadení emisií skleníkových plynov sa riadime vysokými štandardmi iniciatívy Cement Sustainability Initiative (CSI) od Svetovej obchodnej rady pre udržateľný rozvoj (WBCSD), ktorej je skupina CRH aktívnym členom.

Naše cementárne v Rohožníku a Turni nad Bodvou dokážu využívať energetický potenciál alternatívneho paliva, ktorý by inak skončil na skládkach. Využívaním alternatívnych surovín, ako je oceliarenská troska, šetríme prírodné zdroje a významne znižujeme produkciu CO₂.

Danucem je globálny líder v presadzovaní nízkouhlíkového betónu v rámci skupiny CRH

V rámci skupiny CRH (naša materská spoločnosť) máme teraz najnižšiu uhlíkovú stopu na m³ betónu, od ťažby surovín až po bránu (tzv. „Cradle-to-gate“). Tento výpočet zahŕňa emisie CO2 vznikajúce pri výrobe a dodávke všetkých vstupných surovín do výrobného závodu, ako aj energiu potrebnú na výrobu betónu. Skupina CRH ročne vyprodukuje približne 26 miliónov m³ betónu naprieč celou Európu a Amerikou.

Inými slovami, Danucem, ktorý vyrába približne 10% európskej produkcie alebo 5% globálnej produkcie skupiny CRH, je jasným lídrom v presadzovaní nízkouhlíkového betónu v skupine CRH.